Grønne pirogger

Her har I lidt inspiration til madpakken
I går bagte jeg disse Grønne pirogger.

12 stk. (store)

Dej:
100 g grønkål
6 dl lunkent vand
50 g gær
1/2 dl olivenolie
2 tsk. salt
250 g havremel (eller en anden grov mel)
100 g havregryn
Ca. 450 g hvedemel
Æg og sesamfrø til pynt

Fyld:
250 g revet ost
150 g revet gulerødder
250 g kogt kyllingekød i strimler
Pesto (jeg brugte en grov paprika pesto)
Timian

Gæren udrøres i vandet. Olie, salt og fint hakkede grønkål tilsættes. Ønskes grønkålen ekstra findelt, kan man med fordel give blandingen en tur med stavblenderen.
Mel og havregryn tilsættes lidt efter lidt og dejen æltes godt. Hæver i 30 min. Dejen deles i 12 lige store stykker og hvert stykke rulles ud til en cirkel. Cirklen smøres med pesto og på den ene halvdel lægges revet gulerødder, revet ost og kylling i strimler, til sidst krydres med timian. Den anden halvdel foldes over, og kanten trykkes let. Piroggerne hæver 20 min. og pensles herefter med æg og drysses med sesam. De bages i 15-20 min. ved 190 grader.

Madpakke muffins

Ingredienser:

1 rødløg i små tern
165 g revet squash
100 g revet gulerødder
100 g kylling i strimler eller små tern
1 spsk. olie
5 æg
1/2 dl mælk
1 tsk. bagepulver
75 g fuldkornshvedemel
150 g hvedemel
75 g revet ost (alle slags kan bruges også blåskimmel, men osten kan også helt undlades)
Chiliflager (eller frisk chili)
1 tsk. paprika
2 tsk. salt
Peber

Løg, squash, gulerødder og kylling svitses let til det “falder” sammen, det må IKKE tage farve. Blandingen afkøles og blandes med de øvrige ingredienser.
Blandingen fordeles i muffins forme (ca. 12 stk.) og bages ved 180 grader i 15-20 min
Velbekomme

Langtidshævede boller 

Ingredienser:

8 dl vand
2 dl yoghurt naturel/A38
1 dl olie
40 g gær
3 dl havregryn
1/2 dl hørfrø
4 dl fuldkornshvedemel
10 dl hvedemel
2 tsk. salt

Gæren udrøres i vand, yoghurt og olie. De øvrige ingredienser tilsættes. Lidt af hvedemelet holdes tilbage. Dejen skal stadig være lidt klistret, men lidt sej at røre i. Husk den skal ikke æltes, blot røres sammen. Dejen dækkes til med film og stilles i køleskabet natten over. Bollerne formes med våde fingre eller to skeer. De skal ikke æltes eller formes fint. Ovnen varmes op til 270 grader (eller så varm den kan blive) ved varmluft. Bollerne sættes ind og der skrues nu ned til 225 grader. Bollerne bages ved 225 grader i 12-15 minutter.

Suppe knolde

Ingredienser:

3 dl vand
25 g gær
200 g flydende surdej
(der findes et utal af opskrifter)
100 g puffede rugkerner
(kan med fordel sættes i blød 2-4 timer før brug)
50 g havregryn
100 g fuldkornshvedemel
2. tsk. salt
ca. 300-350 g hvedemel

Gæren udrøres i lunkent vand. Surdej, kerner, havregryn, salt og fuldkornshvedem

el tilsættes og dejen røres godt sammen. Herefter tilsættes hvedemelen langsomt, dejen må godt være lidt klistrede. Dejen bliver kun bedre af, at blive rørt i 5-10 min. på en røremaskine. Dejen sættes på en bageplade med to skeer, eller våde fingere. Hæver tildækket i 45-60 min. Bages ved 170 grader i 15-20 min. Er en super god gnave bolle til suppe, gryderetter eller ligende.