Spidskålsalat med blommer

Denne friske salat kan bruges til alt fra bagt laks, til sprøde kyllingelår.

Ingredienser:

Spidskål
Røde blommer
Friske krydderurter (dild, purløg eller, persille eller en blanding)
Forårsløg

Dressing:

Koldpresset olivenolie
Limesaft
Salt og peber
Evt. en lille smule sennep

Spidskål snittes fint, forårsløg skæres i tynde ringe og blommerne skæres i passende tern. Krydderurterne hakkes og det hele blandes. Dressingen blandes, smages til med salt og peber og hældes over salaten lige inden servering.

Velbekomme

Salat med puffede rugkerner

 

Ingredienser:

Puffede rugkerner (rugkerner der ikke kræver iblødsætning)
200 g cherrytomater
1 bdt. forårsløg
1 håndfuld hakkede krydderurter (evt. purløg, persille)

Dressing:

Koldpresset olivenolie
Hvid balsamico (en anden “hvid” eddike kan også bruges eks. æblesider eddike)
Chili (både friske og flager kan bruges)
Stærk sennep
Salt og peber

Tomater skylles og skæres i kvarte, forårsløg skæres i tynde ringe og krydderurterne hakkes. Det hele blandes med rugkernerne. Efter anvisning på pakken, kan de puffede rugkerner bruges uden at blive kogt eller udblødt. Dog vil jeg anbefale at sætte kernerne i blød i et par timer inden, da de ellers virker lidt “seje”. Ingredienserne til dressingen blandes, smages til og vendes i kerneblandingen.

Frisk æblesalat

Denne friske æblesalat er jeg blevet introduceret for, på mit arbejde på Blåkilde efterskole. Mængderne kan justeres efter dine smagsløg.

Ingredienser:

2 stk Porre
4 Æbler (lidt syrlige)
1 dl hakket persille (andre krydderurter kan også bruges)
1 dl tørret tranebær

Dressing:

Koldpresset olivenolie
Citronsaft
Hvid balsamico
Salt og peber

Porre og æbler skylles og skæres i henholdsvis tynde ringe og små tern. Porre og æbler blandes med krydderurter og tranebær. Dressingen blandes og vendes rundt i porre/æbleblandingen. Serverede den sidst til kogt hamburgerryg med hjemmerørt bearnaise, det smagte himmelsk.

Bulgursalat til madpakken

Ingredienser:

Fuldkorns bulgur (kogt i vand tilsat salt og gurkemeje)
Agurk i små tern
Gulerødder i små tern
Rød peberfrugt i små tern
Tun
Koldpresset olivenolie
Karry
Paprika
Chiliflager
Salt og peber

Den afkølede bulgur blandes med resten af ingredienserne og smages til. Mængderne er jo helt op til smag og behag. Men gør dig selv den tjeneste, at huske gurkemejen, da den har en fantastisk anti-inflammatorisk effekt. Du tænker måske: “er den salat ikke lidt simpel?” Til det er svaret: PRÆCIS! En sund og mega nem madpakke og i denne variation også børnevenlig. Men kun fantasien sætter grænser for valg af ingredienser.

Sprød ruccolasalat med bær og mandler

Ingredienser:

Ruccola
Saltede mandler (som jeg ofte har stående i en krukke, da jeg elsker saltede mandler)
Grønne oliven
Feta tern
Hindbær
Koldpresset olivenolie
Balsamico eddike

Ruccola skylles og anrettes i et fad, resten af ingredienserne anrettes oven på og hele herligheden dryppes med olie og eddike.

Velbekomme

 

 

 

 

Salattøsens blomkålssalat

Ingredienser:

Blomkål
Syltede rødløg
Soya ristede solsikkekerner

Bearnaise-vinaigrette:

Salattøsens basis dressing
Mos af butternut squash, hokkaido græskar eller gulerod
Frisk estragon

Blomkålen skylles og skæres i stykker. Tag en brødkniv og skær blomkålen i skiver, præcis som når du skære et franskbrød. Blomkålen vil “falde” fra hinanden og du får nogle dejlig rustikke stykker, samtidig med at du får brugt hele blomkålen og det går stærkt.Det kan dog være nødvendigt lige at skære stokken i mindre tern. Blomkålen ristes nu på en meget varm pande, men kun på den ene side. Det vil sige at du breder blomkålen godt ud på panden og lader det riste, UDEN at rode rundt i kålen. Efter et par minutter hældes et par skefulde olivenolie på og kålen får endnu et par minutter UDEN, at rode rundt i kålen. Det er meningen at kålen stadig skal være rå, men med en “stegt” smagt.

Butternut squash koges uden salt og blendes til fin mos. Blandes 1 til 1 med salattøsens basisdressing og tilsættes friskhakket estragon. Dressingen vendes godt rundt i blomkålen og det hele anrettes på et fad. På toppen fordeles syltede rødløg (find opskrift under tilbehør) og soyaristede solsikkekerner (find opskrift under tilbehør). Har på billedet pyntet salaten med lidt broccoliblomster.

Velbekomme